Dilek Yarımadası Büyük Menderes Deltası Milli Parkı

 

Künye

İl                      : Aydın

Alanı (ha)       : 27,598.16

İlan Tarihi      : 19.05.1966

 

Genel Özellikler

 

Biyolojik Çeşitlilik

Flora: 95 familyaya ait tür, alttür ve varyete düzeyinde 804 takson belirlenmiştir. Taksonların element içeriği, Akdeniz Elementi 163, Doğu Akdeniz elementi 159, Avrupa-Sibirya elementi 33, İran-Turan elementi 12 ve Endemik tür 30 adettir.

 

Yarımada, Akdeniz flora bölgesinde yer almasına karşılık, Avrupa-Sibirya grubu türlerde önemli sayıda bulunmaktadır. Akdeniz maki florasında tüm bitki türleri yanında en sağlıklı örnekleri de yeralır. Kuzey Anadolu ormanlarına özgü Anadolu Kestanesi’nin ve Türkiyede az yerde bulunan Kartopu, Finike Ardıç, Pirnal Meşesi ve Dallı Servi’nin küçük topluluklar halinde yetiştiği tek yerdir.

 

Kuzey de Kızılçam, Karaçam, Finike Ardıcı, Dallı Servi, Meşe, Kestane, Akçaağaç, Ihlamur, Dişbudak; Vadilerde, Çınar gibi türler; güneyde ise Keçiboynuzu, Funda, Mersin, Sandal Ağacı, Defne, Menengiç, Kocayemiş, Erguvan ve Katır Tırnağı gibi zengin Akdeniz florası türleri yer alır. Alanda ayrıca; Sumak, Kekik, Adaçayı ve Name gibi bitkilerde bulunmaktadır.

 

Fauna: Dilek Yarımadasının güney kıyılarındakı mağaraların halen Akdeniz Fokları tarafından kullanıldığı araştırmacılar tarafından tespit edilmiştir.

 

Yaban domuzu, Karakulak, Vaşak , Çakal, Sırtlan, doğaya terkedilmiş yabani sığırlar ve atlar ile birçok hayvan türü yarımada faunasında bulunmaktadır.

 

Nesli tehdit altında olan Cüce Karabatak, Büyük Menderes deltasında yaşamaktadır. Dünyada toplam sayıları 3000 çift olduğu tahmin edilen Tepeli Pelikan, Karina lagünündeki adacıklarda üremektedir. Küçük Akbalıkçıl, Küçük Kerkenez ve Akkuyruklu Kartal üreyen önemli türler arasında bulunmaktadır.

 

Denizin temiz olduğunun bir göstergesi olan deniz çayırları da yarımada çevresinde bulunurlar. Bu ortam içinde türlü algler, ahtapot ailesinden kafadan bacaklılar, deniz kestaneleri ve deniz yıldızları,süngerler ve sarpa, ısparoz, papaz balığı, karagöz, mırmır, kefal, çipura gibi pek çok balık türü yaşar.

 

 

Link: http://dilekyarimadasi.tabiat.gov.tr/