Belek Özel Çevre Koruma Bölgesi

Künye

İl : Antalya

Alanı (ha) : 111,79

İlan Tarihi : 21.11.1990

Genel Özellikler

Biyolojik Çeşitlilik

Flora: Yörede tarım alanları geniş yer kaplamaktadır. Seracılık da giderek yaygınlık kazanmaktadır. Bölgedeki flora ve fauna hızla yayılan tarım faaliyetlerinin tehdidi altındadır. Özellikle Kızılçam (Pinus buritia) ormanları eskiden bu bölgede geniş yer tutarken bugün çok azalmıştır. Manavgat’ın doğusu ve Acısu’nun batısında ise fıstık çamı (Pinus pinea) ormanları dikkat çekmektedir.     

Yapılan araştırmalarda alandaki habitat tipleri ve bunlara özgü baskın türler  belirlenmiştir.  Alanda gözlenen habitat tipleri şu şekilde sıralanabilir; Orman (Pinus brutia, Laurus nobilis, Daphne sericea, Quercus cerris var. cerris, Olea europaea var. Sylvestris), kayalık alan-maki (Quercus cocsifera, Styrax officinalis, Myrtus communis, Cistus creticus, Cistus salviifolius), stabil kumul alan-maki (Erica manipuliflora, Sacropoterium spinosum,  Echium angustifolium), kısmen stabil kumul tepeleri (Echium angustifolium, Sacropoterium spinosum, Polygonum maritmum, Echinops viscosus), hareketli kumul (Thymelea hirsuta, Echium angustiolium, Euphorbia paralias, Pancratium maritimum), mevsimsel sulak alan  (Salicorna europa, Limonium gmelinii, Juncus littoralis, Juncus rigidus, Cressa cretica), daimi sulak alan (Juncus acutus, Thypa latifolia, Cypeus longus), tarım alanları (Pyrus serikensis, Crataegus monogyna, Anemone indica).  

Fauna: Belek Özel Çevre Koruma Bölgesi sınırları içerisinde Acısu deresi ağzından Sarısu deresine kadar uzanan yaklaşık 13,3 km lik alan Deniz Kaplumbağaları Üreme Alanıdır. Kurumumuzca her yıl bu konuyla ilgili araştırma projeleri yaptırılmaktadır. Bu kapsamda 2007 yılında da nesli tehlikede olan kaplumbağa türlerinden Deniz Kaplumbağaları (Caretta caretta ve Chelonia mydas) ve Nil Kaplumbağası ( Trionyx triunguis ) ‘na yönelik araştırma, izleme ve koruma çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Bu proje sonucunda Belek Kumsalı C.caretta için “Birinci Derecede Önemli” yuvalama kumsalı olarak sınıflandırılmış ve toplam 888 yuva tespit edilmiştir. Yuva yoğunluğu 66,8 yuva/km olarak saptanmıştır.

 

2002 yılında Boğazkent, Kocagöl ve çevresi kuş envanteri hazırlama çalışmaları kapsamında 2000-2002 yılları arasında 213 kuş türü gözlenmiş olup; bunların 30’u yaz ziyaretçisi, 56’sı kış ziyaretçisi, 60’ı transit göçer, 3’ü yaz ziyaretçisi ve transit göçer, 2’si hem yaz hem kış ziyaretçisi, 7’si kış ziyaretçisi ve yerli, 1’ i transit göçer ve yerli, 5’i transit göçer ve yaz ziyaretçisi, 3’ü transit göçer ve kış ziyaretçisi,  1’ transit göçer, yaz ziyaretçisi ve yerli olduğu geriye kalan 11 tür ise yeterince gözlenemediği için statüsü belirlenememiştir. Bu bilgiler ışığında alan kuşların göç yolları üzerinde ve önemli bir kışlama merkezi konumunda olduğu görülmektedir.

 

Alanda gözlenen kuş türleri arasında  küçük batağan (Tachbaptus ruficollis), karabatak (Phalacrocorax carbo), Küçük ak balıkçıl (Egretta garzetta), büyük ak balıkçıl (Egretta alba), gri balıkçıl (Ardea cinerea), sakarca (Anser albifrons), angıt (Todarna ferruginea), çamurcun (Anas crecca),  saz delicesi (Circus aeruginosus), atmaca (Accipiter nisus), şahin (Buteo buteo), kızıl şahin (Buteo rufinus), kerkenez (Falco tinunculus), Boz doğan (Falco columbarius), gökdoğan (Falco peregrinus), kızıl bacak (Tringa ochropus), küçük sumru (Sterna albifrons), yalı çapkını (Alcedo atthis), kızılgerdan (Erithacus rubecella), kamış bülbülü (Cettia cetti), uzun kuyruklu baştankara (Aegitalos caudatus) ve benzerleri sayılmaktadır.

Link: https://webdosya.csb.gov.tr/db/tabiat/editordosya/belek.pdf