Deniz Koruma Alanı 

Belli bir deniz alanının insan etkisinden korunması ve doğal, tarihi ve kültürel özelliklerinin muhafaza edilmesidir. Bu koruma, yasalarla ve genellikle de yerel halkın, çıkar gruplarının desteği ve katılımıyla sağlanır. Türkiye’de Deniz Koruma Alanı yasal statüsü olmasa da mevcut “korunan alanlar” sistemi içerisinde Özel Çevre Koruma Bölgesi, Sit Alanı, Tabiat Parkı ya da Milli Park statüler ile denizel biyolojik çeşitlilik, tür populasyonları, tarihi ve kültürel değerler korunmaya çalışılmaktadır.

Deniz Koruma Alanı Nedir?

Deniz Koruma Alanı; özellikle biyolojik çeşitliliğin, kültürel değerler ile birlikte doğal değerlerin korunması için ayrılan, yasalar ve/veya diğer etkin mekanizmalar ile yönetilen deniz alanıdır. Koruma Alanları, doğal kaynakların ve ekosistemlerin sağladığı hizmetlerin sürdürülmesi açısından önemlidir. Deniz Koruma Alanları deniz ve insan yaşamının sigortasıdır. Mevcut koruma alanlarının etkin ve iyi yönetimi ile yeni korunan alanların ilanı, ekosistemlerin, türlerin ve ekolojik süreçlerin korunması için yaşamsal öneme sahiptir. Deniz Koruma Alanlarının yönetiminde karşılaşılan temel sorunlarından biri denetim ve uygulama için gerekli olan kaynağın yeterli olmamasıdır. Bunun üstesinden gelmenin en iyi yolu yöre halkının katılımıyla izleme, uygulama ve denetlemenin yerel olanaklarla gerçekleştirilmesidir. Bu uygulama hem iş olanaklarının artmasını hem de alanın daha iyi korunmasını sağlar.

Deniz Koruma Alanlarına Neden İhtiyacımız var?

Gelişen teknoloji, deniz ve çevresinin kullanım şeklini ve denizle iç içe olan sektörleri (balıkçılık, turizm, tarım) değiştirmiştir. Bu değişim denizel biyolojik çeşitliliği ciddi boyutlarda etkilemektedir. Balık stokları hızla düşmekte, kara kaynaklı kirleticilerle deniz ekosistemi yıkımı devam etmektedir. Deniz Koruma Alanları bu sorunların çözümüne katkı sağlayan, deniz kaynaklarının devamlılığına destek olan bir yönetim biçimidir. Deniz Koruma Alanları balıkçılık sektörü, yerel ekonomiler ve deniz ekosistemi için pek çok yarar sağlar:

  • Biyolojik çeşitliliğin ve ekosistemlerin korunmasına yardımcı olur. 
  • Üreme, beslenme ve göç habitatlarının korunması yoluyla, küresel ve yerel balık popülasyonlarındaki azalmanın önüne geçilmesine katkı sağlar. 
  • Kültürel mirasın korunması ve geliştirilmesine hizmet eder. 
  • Tüm bu değerlerin korunması ile sürdürülebilir balıkçılık ve turizm faaliyetlerinin olanaklarını arttırır, yerel ekonomik kalkınmayı destekler.