Deniz-Kıyı Diyaloğu Projesi

“Deniz Kıyı Diyaloğu Projesi”, Avrupa Birliği Başkanlığı tarafından yürütülen AB finansmanlı “Türkiye ile AB Arasında Sivil Toplum Diyaloğu VI Hibe Programı”nın desteğiyle WWF-Türkiye tarafından yürütülmektedir.

Amaç

Proje, Deniz ve Kıyı Koruma Alanlarında (DKKA) çalışan sivil toplum kuruluşlarının (STK) yönetim mekanizmalarına katılım, savunuculuk ve iletişim kapasitelerini artırmak ve bu alanların sürdürülebilir yönetimi için yerel, ulusal ve bölgesel ölçekte deneyim paylaşımını arttırmayı amaçlamaktadır.

Kapsam

Proje faaliyetleri, yerel düzeyde DKKA’lar ile ilgili konularda katılımcı ve sürdürülebilir bir yönetim sağlanması için teknik kapasitenin geliştirilmesine odaklanmaktadır.

Bu kapsamda Büyük Menderes Deltası-Dilek Yarımadası Milli Parkı, İstanbul Adaları, Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi pilot alanlar olarak belirlenmiştir. Bu alanlar, WWF-Türkiye’nin çalışma deneyimi bulunan ve uzun dönemli işbirliği yaptığı STK’ların çalışmalar yürüttüğü alanlar olması sebebiyle özel olarak seçilmiştir.

Üç pilot alan için farklı konularda çalışma kapasitesi ve deneyimi olan birer STK belirlenmiştir. Ancak üçü de ortak bir amaç için çalışmaktadır.  Bu ortak misyonları ve faaliyetleri gerçekleştirmek için daha örgütlü bir şekilde çalışmaya ve kapasite geliştirmeye ihtiyaç vardır.

Özel Hedefler

Savunuculuk, iletişim ve kampanyacılık becerilerini arttırarak STK’ların kapasitelerini güçlendirmek,

STK’ların yönetişime aktif katılım sağlamaları için ulusal bir Deniz Koruma Alanları Ağı oluşturmak.

Savunuculuk ve katılımcı yönetim konularını belirlemek ve önceliklendirmek için üç pilot bölgede toplantılar düzenlemek,

Katılımcı ve sürdürülebilir yönetimi hakkında bir kılavuz hazırlamak,

Katılımcı ve sürdürülebilir yönetimi konusunda kapasitelerinin artırılması için üç pilot bölgede eğitimler düzenlemek.

Bir yol haritası hazırlayarak;

Projenin çıktılarını paylaşmak,

İyi uygulamaları Türkiye’deki ilgili diğer platformlara yaymak,

Kurulan sivil toplum diyaloğunun sürdürülebilirliğini ve genişlemesini sağlamak.